BURSA'DA MİNİA YILDIRIM GEZİSİ



Bugün bir gezginin heybesinde Minia Yıldırım gezisi var. Minia Yıldırım, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde Kaplıkaya mahallesinde bulunuyor. 2006 yılının Nisan ayında ziyarete açılan Minia Yıldırım'a çok düşük bir ücret ödeyerek girebiliyorsunuz. Minia Yıldrım'da Yıldırım ilçesinde bulunan önemli tarihi eserlerin maketleri sergileniyor. Ayrıca her maket eserin yanında o eser ile ilgili kısa kısa bilgiler de yazılmış halde bulunuyor.




Öncelikle Minia Yıldırım'ın, çok güzel ve yemyeşil bir ortamda olduğunu söylemeliyim. İçini gezerken bu güzel ortam insana huzur veriyor. Şimdi Minia Yıldırım turumuzu fotoğraflar eşliğinde eserler hakkında kısa kısa bilgiler de vererek yapalım.

Yıldırım Camii
Minia Yıldırım'da görebileceğiniz eserlerden biri ilçenin adını da aldığı Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen Yıldırım Camii'dir. Yıldırım Camii, Yıldırım külliyesinin ortasında bulunmaktadır. 14. yüzyıl yapısı olan cami, kesme taş cepheleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca Yıldırm Camii, “Ters T” planlı camilerin en özgün olanı olarak görülmektedir.

Yıldırım Darüşşifa
Darüşşifa, Osmanlı devletinin ilk hastanesi olarak kabul edilen yapıdır ve Yıldırım külliyesinin bir parçasıdır. Yine 14. yüzyıl yapısı olan Darüşşifa, 2001 yılında restorasyonu tamamlanmış ve günümüzde göz hastanesi olarak hizmet vermeye başlamış.

Yeşil Türbe
Şimdi sırada Yeşil Türbe var. Adeta Bursa'nın sembolü haline gelen Yeşil Türbe, Yeşil Camii’nin güneyinde bulunuyor. Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmış. Çelebi Mehmed türbeyi yaşarken yaptırmış ve yaptırdıktan 40 gün sonra da vefat etmiş. Sekiz köşeli Yeşil türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. 

Yeşil Camii
Yeşil Cami'nin mimarı da Yeşil Türbe'nin olduğu gibi yine Hacı İvaz Paşa’dır. Camii, Hacı İvaz Paşa'nın en önemli eserlerinden biridir. 1414- 1419 yılları arasında inşa edilen Camii, Ters T plan şemasına sahiptir ve üzeri iki kubbe ile örtülmüştür. Bina girişindeki taç kapı Türk taş oymacılığının özgün bir ürünüdür.


Emir Sultan Camii ve Türbesi
Emir Sultan Camii ve Türbesi, Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Emir Sultan Camii, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip olandır.

Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, Dünya üzerinde dört arastalı köprüden biridir. Aynı zamanda Irgandı Köprüsü, Bursa’nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamaktadır. 


Böylece bir gezinin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Minia Yıldırım, çocuklarınızla birlikte gezebileceğiniz nezih ve güzel bir yer. Ancak tanıtımı pek iyi yapılmadığından mıdır  çok ziyaretçisi yok. Bence bu güzel mekanın iyi bir şekilde tanıtımı yapılırsa, görmek isteyen çok olabilir diye düşünüyorum. Bir başka gezi yazısı ile buluşmak dileğiyle...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOSNA'DA TARİHİ KONJİÇ KÖPRÜSÜ

BOSNA'DA BİR OSMANLI KÖYÜ: "POÇİTEL"

TARİHİ IRGANDI ÇARŞILI KÖPRÜ