BOSNA'DA BİR OSMANLI KÖYÜ: "POÇİTEL"

Gönül çoğrafyamız Balkanlar ile 500 yıl öncesine dayanan dil, tarih, inanç ve kültür birliğimiz var. Bosna Hersek’te bir Osmanlı köyü olan Poçitel’i gördüğünüzde ve içinde gezmeye başladığınızda bunu daha iyi anlıyorsunuz. Dik bir dağ yamacında kurulmuş olan Poçitel köyü, Mostar'a yakın bir mesafede Dubrovnik yolu üzerinde bulunuyor. Poçitel’in hemen kıyısında Neretva nehri kıvrılarak akıp gidiyor.  Biz Poçitel’i gezimizin sonuna bıraktığımız için, köye vardığımızda akşam oluyordu ve hava kararmak üzereydi.


Tarihte çok önemli stratejik bir noktaya hakim olan Poçitel’i ecdadımız kendi topraklarına kattıktan sonra, buraya cami, medrese, hamam ve saat kulesi de yaptırmış. Böylece ecdadımız Poçitel'i daha da geliştirmiş, imar etmiş ve adeta köy, bu haliyle tipik bir Anadolu köyü görünümünü kazanmış.



Yokuş yukarı kaleye kadar çıkmak zor olacağından dolayı ilk önce arabamızla köyün etrafını arka yoldan dolanıyoruz. Ve bu şekilde Kale’nin üst tarafındaki giriş kapısına ulaşıyoruz. 



Kalenin girişindeki tabela’dan Poçitel’in, UNESCO’nun Kültür Mirası Listesi’nde yer aldığını öğreniyoruz . Kale kapısından girerken birkaç yerli halk ile karşılaşıyoruz ve ayaküstü onlar ile de muhabbet ediyoruz. Daha sonra Kale kapısından içeri giriyoruz ve köyün üst kısımlarını dolaşmaya başlıyoruz. Seyir teraslarından doğal güzellikleri seyrediyoruz ve hemen karşımızdaki Neretva nehrinin güzelliği bizi adeta büyülüyor. Tabi gördüğümüz yemyeşil manzara ile de mest oluyoruz.


1664'te Poçitel'e gelen Evliya Çelebi burayı seyahatnamesinde şu şekilde anlatmaktadır: “Poçitel Kalesi küçük ama sağlam bir yapı. Kalede surların, kulelerin ve komutan konutunun yanı sıra ambar ve küçük bir cami de yer almakta. Kale dışında 150 hane var. Evler taş tuğla ve kiremitten yapılma. 1562’de yapılmış bir de köy camii var.”  


Balkanlar’daki son Osmanlı köyü olarak bilinen Poçitel, Saraybosna’ya 160 kilometre kadar mesafede bulunuyor. Bu tarihi yerleşim yerini de Bosna gezisi sırasında gezi planınıza eklemenizi tavsiye ederim. Pişman olmazsınız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOSNA'DA TARİHİ KONJİÇ KÖPRÜSÜ

TARİHİ IRGANDI ÇARŞILI KÖPRÜ